• Standaard

tips

ONTPRIKKEL JE BREIN

Vaak voegen we allerlei dingen toe om ons leven leuker te maken maar meestal helpt het juist om wat weg te laten. Verbeter je concentratie en vind meer rust en kalmte.

Tegenwoordig is het heel normaal om continu geprikkeld te worden. Terwijl je naar huis loopt vanaf het station even een podcast of muziek luisteren, thuis op de bank de telefoon en televisie erbij, in de rij bij de supermarkt snel je berichtjes en mail lezen. Verveling is er niet snel meer bij, maar door af en toe juist even niks te doen zal je concentratie verbeteren en word je productiever. Ook kan het zijn dat je meer kalmte ervaart en je minder angstig en gestrest voelt.

Met de volgende tips ben je al een eind op weg naar een minder geprikkeld brein!

- Haal de meest afleidende apps van je telefoon: denk aan social media apps maar ook nieuws of spelletjes.
- Overweeg om te stoppen met je televisie-abonnement. Zo zul je minder snel ‘onzinnige’ dingen kijken (denk daarbij ook aan reclame) en moet je bewust kiezen voor programma’s die je interessant vindt.
- Probeer er bewust van te worden hoe snel je de telefoon pakt als er een paar seconden niks te doen is. Oefen met juist even niks doen op zulke momenten.
- Oefenen met minder prikkels binnenkrijgen kun je ook doen door af en toe je telefoon te laten liggen of het internet van je telefoon uit te zetten.
-Soms kan het helpen te mediteren, zo wen je aan momenten niks doen.


RECEPT STICKY TEMPEH

Tempeh, een traditioneel Indonesisch sojaproduct. Tempeh is een blok samengeperste gefermenteerde sojabonen. Het is een volwaardige vleesvervanger en is in verschillende soorten gerechten te gebruiken. Denk hierbij aan salades, rijstgerechten, soep of noodles.

Om tempeh wat smaak te geven is het belangrijk om het goed te kruiden of marineren. Deze sticky variant is een makkelijke manier om tempeh te bereiden!

Ingrediënten voor 4 personen

400 g tempeh
800 g courgetti*
1 el geraspte gember
1 broccoli
2 paprika’s
1 rode peper
2 lente-uitjes
2 teentjes knoflook
4 el ketjap manis
2 tl sambal manis
4 el sojasaus
2 el honing
2 el plantaardige olie

*Spaghetti van courgette. Te koop in de supermarkt bij de groenteafdeling of je kunt courgettes zelf snijden met een spiraalsnijder.

Bereidingswijze
Snijd de tempeh in reepjes. Verwarm in een grote koekenpan de olie en bak daarin de tempeh bruin.
Snijd de rode peper en knoflook fijn en fruit in een wokpan met een eetlepel olie en de geraspte gember. Snijd dan ook de broccoli in roosjes en de paprika in stukjes. Voeg samen met een scheutje water toe aan de pan en laat afgedekt gaar stoven in ongeveer 10 minuten.
Doe de ketjap, de sambal en 1 el water samen in een koekenpan. Voeg hierbij de tempeh weer toe en verwarm nog even.
Snijd de lente-ui en voeg samen met de courgetti bij de groenten. Roerbak omscheppend ca. 2 minuten mee. Voeg de sojasaus en de honing bij de groenten en warm nog even door.

TIP: Je kunt ook kiezen voor volkoren noodles in plaats van courgetti of combineer beiden. Houd dan de portiegrootte van de verpakking aan.

Voedingswaarde
Een portie voor 1 persoon bevat: 401 kcal, 19 g eiwit, 45 g koolhydraten, 13 g vet

Eetsmakelijk!


MOEITE MET OPSTAAN?

Je dekens zijn lekker warm, buiten is het donker en koud en je wil het liefst je ogen dichtknijpen en nog even omdraaien. Heb je ook altijd moeite met opstaan in de ochtend? Je bent niet de enige. Gelukkig zijn er veel tips die helpen om je ochtend beter te laten verlopen.

- Zet je wekker buiten bereik. Vervelend maar effectief om je oude gewoontes te doorbreken. Er zijn ook apps waarbij je een puzzeltje op moet lossen voor je de wekker uit kunt zetten.

- Gebruik licht: licht zorgt ervoor dat je makkelijker wakker kunt worden. Gebruik bijvoorbeeld een wake-up light of zorg ervoor dat je lampen op een bepaalde tijd (geleidelijk) aan gaan.

- Maak het comfortabel: leg je kleding klaar naast je bed zodat je niet te lang de kou in hoeft, programmeer je verwarming om alvast aan te gaan en leg je ontbijt en lunch de dag van tevoren klaar. Bedenk welke dingen je het minst comfortabel vindt in de ochtend en probeer deze dingen weg te nemen of te verminderen.

- Maak een globale planning voor je dag, met een doel kom je makkelijker je bed uit.

- Zorg ervoor dat je fitter wakker wordt. Ga op tijd naar bed, eet gezond, beweeg regelmatig en zoek een ritme in je slaaproutine. Wanneer je elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat went je lichaam hieraan en zal het opstaan makkelijker gaan.

- Maak de ochtend leuker en zorg ervoor dat het de moeite waard is om op te staan. Maak bijvoorbeeld een extra lekkere cappuccino voor jezelf waar je elke ochtend naar uit kunt kijken, beoefen een hobby, ga een rondje wandelen of speel met je kinderen. Bedenk waar je graag voor uit bed komt en probeer dat elke ochtend in te plannen.

Nieuws

 • Drive Thru Sport Kerschoten geopend!

  Op  vrijdag 3 april openen wij ons unieke Drive Thru Sport Kerschoten. J...

  Lees meer
 • uitbreiding groepsles on-demand aanbod

  Krijg nu 60 dagen gratis toegang tot 1000+ workouts via Lesmills ON-DEMAND. C...

  Lees meer
Meer nieuws
 • Sporten tijdens het coronavirus

  Coronavirus

  Hoe blijven we fit tijdens deze

  Lees meer
 • Groepsles on-demand

  Groepsles on-demand

  Volg je favoriet les nu on-demand!

  Lees meer
 • Lidmaatschapstest

  Lidmaatschapstest

  Welk lidmaatschap past het beste bij jou? Krijg een lidmaatschapsadvies op maat

  Lees meer
 • Tennis & Squash

  Tennis & Squash

  Leef je uit op één van de indoorbanen of op één van de verlichte gravelbanen buiten

  Lees meer
 • Individueel fitness

  Fit & Slank

  Word Fit & Slank met de persoonlijke begeleiding en trainingsschema's op maat

  Lees meer
 • Groepsfitness

  Groepsfitness

  Blijf fit en krijg extra energie met de ruim 50 groepslessen per week, incl. begeleiding

  Lees meer